Kartuzija Pleterje

Vinska klet Kartuzije Pleterje je najbrž ena najstarejših v Sloveniji, saj je bila zgrajena pred 600 leti, ko je Celjski grof Herman II. postavil pod Gorjanci srednjeveško kartuzijo.

V začetku dvajsetega stoletja so se v obnovljeno pletersko kartuzijo naselili menihi iz Francije, ki so gotovo s seboj prinesli bogato vinogradniško in kletarsko tradicijo. Obdelovali so vinograde na Pleterskem hribu in Vinjem vrhu. Tako so v dobrih letinah napolnili vinsko klet, v kateri je bilo takrat lesene vinske posode za približno šestdeset tisoč litrov.

Osnovno vino pleterske kleti je bilo vedno cviček, kar dokazuje, da so francoski menihi spoštovali in sprejeli tradicijo domačih vinogradnikov. Poleg cvička je bilo v sosednji mali kleti tudi mašno vino, zvrst sort chardonnay, beli pinot, sivi pinot, traminec in laški rizling, kar dokazuje sortni sestav skoraj 90 let starih trsov, ki še sedaj lepo uspevajo na Pleterskem hribu.

Tudi danes ostaja pleterska klet predvsem cvičkova klet, čeprav pridelujemo tudi mašno vino, vrhunska sortna vina, predikate in peneča vina. Vsa pleterska vina stekleničimo in tržimo z blagovno znamko PLETÉR.

Verjamemo v prihodnost cvička. Z veseljem ga ponudimo domačim in tujim kupcem, ki so ga lepo sprejeli in ponesli ime naše starodavne samostanske vinske kulture daleč po svetu.

STOLETJA NA ISTEM HRIBU,
STOLETJA V ISTI KLETI,
V SVETLOBI SONCA, OB ZVENU TIŠINE.

nazaj na spisek vinarjev

Osnovni podatki :

Kartuzija Pleterje d.o.o.
Jože Simončič
Drča 1
8310 Šentjernej

041 630 730


www.kartuzija-pleterje.si