Vinska klet Bajnof Marko Cvelbar

Začetki vinske posesti Bajnof segajo v 13. stoletje, ko so stiški menihi pod Trško goro pozidali svoj vinski dvor - Weinhof - Bajnof. Stiški so na Bajnofu uredili največjo in po tedanjih merilih najboljšo vinsko klet na Dolenjskem. Vseskozi so skrbeli za napredek kmetijstva v teh krajih, še posebej vinogradništva in vinarstva. Na Bajnofu so se stoletja šolali in izpopolnjevali najboljši dolenjski vinogradniki. V viharnih dneh druge svetovne vojne so dvorec požgali, po vojni pa do tal podrli.

Po letu 1977 je tovarna zdravil Krka v nekdanjih grajskih hlevih uredila sodobno vinsko klet, ki jo je od začetka vodil Alojz Cvelbar; kasneje je Cvelbar vzel klet in pripadajoče vinograde na Trški gori v najem, po njegovi prezgodnji smrti leta 2002 pa sta gospodarstvo na Bajnofu prevzela njegova sinova Marko in Rok. Leta 2004 sta stari najemnik, Vinogradništvo Cvelbar, in knjižni lastnik nepremičnin, Kmetijska šola Grm, sklenila sporazum o dolgoročnem sodelovanju, ki zagotavlja nadaljnji razvoj Vinske kleti Bajnof, bližnji kmetijski šoli pa omogoča izvajanje sodobne vinogradniške in kletarske prakse.

Na osončenih legah Trške gore na 5 hektarih s sodobno vinogradniško opremo in na okolju prijazen način pridelujemo kakovostno in zdravstveno neoporečno grozdje, kar velja tudi za izbrane okoliške vinogradnike, s katerimi poslovno sodelujemo. Tehnologija predelave grozdja in donegovanja mošta v vino sledi novim zahtevam stroke in željam potrošnikov. Zmogljivost Vinske kleti Bajnof je 180.000 litrov, in to v cisternah iz nerjavne pločevine in hrastovih sodih. Imamo sodobno polnilno linijo, primerne skladiščne prostore in priročen laboratorij.

Na Bajnofu pridelujemo pestro paleto vin. Seveda je naše prvo vino cviček, ki mu delajo družbo cvičkova in trškogorska penina, modra frankinja; od belih pa trškogorsko belo (zvrst šardoneja, kernerja, sivega pinoja in laškega rizlinga), laški rizling, kerner in predikatna vina.

nazaj na spisek vinarjev

Osnovni podatki :

VVHT Marko Cvelbar s.p.
Marko Cvelbar
Gorenja vas 22
8220 Šmarješke Toplice

041 628 947


www.bajnof.si